Отчуждават имота, в който бе открит храмът на Кибела?
Отчуждават имота, в който бе открит храмът на Кибела? / netinfo

Община Балчик подготвя преписка с искане държавата да отчужди частния имот, в който при археологически разкопки бе открит уникалният храм на богинята Кибела, съобщи кметът на Балчик Николай Ангелов. Преписката ще бъде изпратена в началото на месец юни в Министерството на културата. „Оттам насетне топката вече е в културното ведомство", коментира Ангелов.

Възможност за отчуждаване на имота се дава с новия Закон за защита на паметниците на културата, в който имало такава „вратичка".  Държавата може да отчужди имота и да го предостави за стопанисване на общината. Тогава кметството ще може да инвестира в обекта и да възстанови храма в автентичен вид, защото имотът ще стане публична държавна собственост, поясни Ангелов.

Собственикът на терена ще бъде обезщетен от държавата. Ако той не е доволен от държавната оценка, ще обжалва в съда и в крайна сметка магистратите ще определят цената.

Николай Ангелов припомни, че собственикът поиска1000 евро/кв.метър за парцела от 680 кв.м. Имотът беше обявени и за продажба в агенции за недвижими имоти.