/ Дарик Добрич
За трети път от читалището ще настояват пред общинските съветници на Добрич да им предоставят сградата на училище "Дора Габе"
За ръководството на читалище „Добрич” е важно сградата на бившето училище „Дора Габе” да се изпълни със съдържание и да бъде защитен общественият интерес. Това стана ясно от думите на председателя на читалището Николай Нейчев пред журналисти от Добрич.

„Не искаме конфронтация с никого, подаваме ръка на всички и искаме да работим с всички. За нас е важно да убедим обществото в правотата на нашите намерения” – подчерта Нейчев.

От читалище "Добрич" готвят протести заради отказа на общинските съветници да им предоставят базата на училище "Дора Габе"

Проблемът с намирането на дом на читалище „Добрич” продължава да стои на дневен ред след като на две поредни сесии предложението на ръководството на културния институт да стопанисва сградата на бившето училище „Дора Габе” бе отхвърлено от общинските съветници на Добрич.

Ябълката на раздора се оказаха две от помещенията на училището – актовата зала и физкултурният салон, в който два от спортните клубове по карате – „Вълк” и „Нуките”, провеждат своите тренировки и който са ремонтирали със собствени средства.

„Спецификата и естеството на тяхната дейност и занимания не позволява друг вид спорт да се упражнява в тези помещения и те го поставят като водещо условие. Истината е, че инициативата за диалог винаги е била в читалището” – обясни Милен Кадикянов – председател на Контролната комисия към читалище „Добрич”. 

И Георги Тошев подкрепи Читалище "Добрич"

Според читалищното ръководство е добре сградата на бившето училище да има един наемател. В случай, че не се намери стопанин на всичките помещения в нея, максимум след две години тя ще се окаже в същото трагично състояние, в което се намира в момента друго закрито училище – „Бачо Киро”, смятат от новото читалище. Според тях двукратният отказ на общинските съветници да им предоставят базата на училището е заради пресделване на лични интереси.

„Стигнахме до убеждението, че тук не става въпрос за политика, а за лични интереси. Гласуването на общинските съветници бе подигравка с обществото. На когото не му стискаше да каже, че е „против”, гласува” въздържал се”, което де факто отново е „не”.

Въпреки всичко, хората, които се занимават с деца имат един много висок праг на търпимост. Така е и с нас. Два пъти търпим това отношение, но за да бъдем докрай праволинейни заемаме същата позиция и на следващата сесия. Тръгваме пак с добро и подаваме ръка на всички” – коментира Николай Нейчев.

Той сподели още, че от днес са входирали в общината 14 различни искания за помещения в случай, че отново не им  бъде предоставена сградата на училище „Дора Габе”. Над 30 са писмените заявки за различни дейности в новото читалище, според Нейчев.

По думите му, ако общинските съветници този път удовлетворят искането на читалището, в рамките на един месец трябва да бъде организирана новата учебна година, което е ужасно малък срок. Ако обаче предложението отново не бъде гласувано, тогава ще бъде изгубена цяла учебна година.

Читалище "Добрич" не получи право да стопанисва сградата на бившето училище "Дора Габе"

„Училище „Дора Габе” може да се превърне в естествен духовен и културен център, за
щото разполага с комплексни характеристики – двор за спорт и помещения за други дейности”, подчерта и Милен Кадикянов.

По информация на Николай Нейчев 19 деца от читалището вече са били на летен лагер в Китен. По време на фестивала „Добрич мези” пък изяви е имала и една от групите на читалището – „ Singin river”.

„Дайте ни шанс да се докажем. Ако не успеем, общината винаги може с едномесечно предизвестие да прекрати дейността ни”, призова Николай Нейчев. Той обяви още, че от понеделник в подкрепа на каузата на новото читалище сред добричлии ще бъде стартирана подписка.