Николай Нейчев в студиото на Дарик Добрич
Николай Нейчев в студиото на Дарик Добрич / Дарик Добрич, архив
Дават на местната власт срок до 3 юли да реши проблема
Организирани протести пред общината в Добрич ще стартират в началото на юли от настоятелството на новото читалище „Добрич”, ако не бъде решен проблемът с предоставянето на собствена база на културния институт. Това става ясно от публикуван във Фейсбук пост от председателя на читалището Николай Нейчев. Ще бъде организирана и подписка сред добричлии в подкрепа на каузата на читалището. Събраните подписи ще бъдат изпратени в отворено писмо до Президента на Република България, до Председателя на Народното събрание, до Премиера , до председателите на парламентарни групи в Народното събрание , до Министъра на културата и до  Омбудсмана.

Само преди ден на свое заседание общинските съветници от Добрич за втори път отказаха да предоставят безвъзмездно базата на бившето училище „Дора Габе” на читалище „Добрич – 2017“. По думите на Николай Нейчев, след вчерашната сесия с него са се свързали няколко общински съветници с предложение да съдействат за решаване на проблема. 

От ръководството на читалището обявяват, че ще изчакат развоя на събитията до вечерта на 3 юли и в случай, че не бъдат предприети конкретни мерки, ще последват организирани протести. До държавните управници ще бъде изпратена петиция, подписана от известни български интелектуалци, членове на Обществения съвет на читалището, сред които Даниела Кузманова, Георги Тошев , Ники Кънчев и други.

„Ако всичко това не помогне ще искаме оставките на общинските съветници от Добрич – ние сме ги избрали, ние ще ги свалим щом загърбват обществения интерес и се грижат за някакви собствени цели” – заявяват от ръководството на читалище „Добрич”.