Организацията на сляпо-глухите в Добрич навършва 15 години
Организацията на сляпо-глухите в Добрич навършва 15 години / Дарик Добрич

Териториалната организация на сляпо-глухите в Добрич навършва 15 години, съобщи нейният председател Калинка Ковачева. Празникът ще се отбележи утре от 10.00 часа  в клуб “Детелина” на  ул. “Васил Левски” №7 в сградата на Стария хлебозавод. По-късно ще се проведе и годишното отчетно събрание.

Добричката териториална организация на сляпо-глухите е учредена на 27-ми май 1998 година. Към момента в нея членуват 40 човека със зрителен и слухов дефицит от Добрич и областта. Председател на организацията от самото й учредяване е Калинка Ковачева. Тя е и член на Управителния съвет на Националната асоциация на сляпо-глухите в България.

Една от основните задачи на организацията е да приобщава хора с двойното сензорно увреждане. Работи се и за осигуряване на помощни технически средства за улеснение на комуникацията им, като например телефон с усилване на звука в слушалката, мощни звънци към телефони и входни врати, безжични слушалки, говорящи часовници  и др. Желаещите да подобрят качеството си на живот се насочват към обучения в Центъра за социална рехабилитация и интеграция в Добрич или Центъра за социална рехабилитация и интеграция “Хелън Келър” в Пловдив, където престоят е безплатен.

Друга важна задача на Териториалната организация е да поощрява развитието на различните възможности и заложби на членовете си. За тези, които предпочитат да спортуват е създаден спортен клуб ”Устрем”. Хората, които обичат поезията и пишат стихове, членуват в националния поетичен клуб “Вдъхновение” към НАСГБ. Председател на това формирование е Калинка Ковачева. През 2004г. е създадена и група за автентичен фолклор, а година по-късно състав “Антица” за стари градски песни с ръководител дългогодишният читалищен деятел - Мария Паскалева.

„Работим усилено за повишаване информираността на нашите членове по редица въпроси, свързани с българската история, литература, музика. Чести гости в клуба ни са  лекари, краеведи, поети, писатели. Лектори периодично са и представители на дирекция “Социално подпомагане””, споделя Калинка Ковачева. Тя допълва, че организацията има динамичен живот. Включва се във всички значими събития в града и участва в различни състезания между хора с увреждания, в които обикновено се представя достойно. Доказателство за това са експонираните отличия и медали от различните участия на членове на организацията.

Калинка Ковачева отправя сърдечна благодарност към всички, които подават ръка на Териториалната организация на сляпо-глухите. „Не на последно място желая да поздравя членовете на организацията и да им пожелая здраве и вяра за по-хубави дни за нас – хората с двойно сензорно увреждане!”, казва Ковачева.