Отказаха на осъден групиране на наказания
Отказаха на осъден групиране на наказания / Dariknews.bg, архив
Окръжен съд - Добрич остави без уважение искането на осъдения Живко Ж., за групиране на наказанията, наложени му с две присъди.

48-годишният мъж в момента излежава във варненския затвор 18-годишна присъда за грабеж, придружен с опит за убийство. Наказанието му е било наложено през 2010 година от Окръжен съд - Добрич, който го е признал за виновен в това, че на 1 декември 2009г. е отнел 200 лв. от служител на газстанция в Добрич с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила и грабежът е бил придружен с опит за убийство на пострадалия.

Обжалваха 18-годишна присъда за грабеж и опит за убийство

Другата присъда срещу мъжа е била постановена от Софийски районен съд през април 2009 година за това, че не е плащал издръжка на свое дете, като му е било наложено наказание „пробация” за срок от 2 години.

Осъденият и неговият защитник поискаха налагане на едно общо наказание в размер на най-тежкото между наложените му по двете наказателни дела с приспадане на изтърпяната част от тях.

Съдът обаче прецени, че не са налице предпоставки за групиране на наказанията по двете осъждания, тъй като това се прави, ако едно лице е извършило няколко отделни престъпления, преди да е имало влязла в сила присъда за което и да е от тях.

Определението подлежи на обжалване и протест в 15 - дневен срок пред Апелативен съд - Варна.