Обучиха 45 безработни за сътрудници в социални дейности
Обучиха 45 безработни за сътрудници в социални дейности / Дарик Добрич

45 трайно безработни добричлии са обучени като "сътрудник социални дейности" по проект на КНСБ с европейско финансиране, съобщиха от организацията. Те са на възраст над 50 години, 12 са мъже. По-голяма част от хората са с висше образование. Проектът е едногодишен и приключва в края на този месец.

Безработните са преминали мотивационно обучение от 24 учебни часа и същински занимания в екип 310 часа в три социални институции в Добрич - Дом за стари хора, Център за настаняване от семеен тип в кв."Дружба" и Дневен център за деца с увреждания.
7 от тях вече са наети на работа, въпреки че проектът няма за цел осигуряване на заетост.

Обучениията на безработните са водени от шефовете на отдел "Социални дейности" на община Добрич, на дирекция "Социално подпомагане" и на институциите от практиката. Участниците в проекта са били подбрани измежду 123-ма души, регистрирани в Бюрото по труда. Сред тях е имало записани на борсата от 3 години, подчертаха от КНСБ. Оттам се надяват, че след 1 юли т.г., когато в Добрич отварят врати още 4 социални центъра, и останалите участници в обучението да намерят своите нови работни места. Шанс за временна заетост дава и голямото търсене на санитари през лятото, каза Ирена Баирова от Бюрото по труда.