Референдум в Генерал Тошево
Референдум в Генерал Тошево / БГНЕС
„След референдума на 17 декември ще поискаме среща с премиера Борисов и ще настояваме централната власт да се съобрази с вота на нашите жители”, заяви пред Дарик кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров.  Той допълни, че се надява срещата да се осъществи до края на годината.

Димитров заяви още, че той и семейството му ще гласуват с „да”, защото са против добива на природен газ в община Генерал Тошево и искат природата, водата и въздухът да се запазят чисти и да бъде защитен основният поминък – земеделието.

„Не познавам хора, които да са „за” добива на газ”, подчерта кметът.

36 разяснителни срещи за референдума са проведени в населените места на общината, от тях 4 - в Генерал Тошево. По думите на Димитров интересът е бил голям дори и в незасегнатите от намеренията на „Русгеоком” територии на общината.

На срещите е разяснено, че въпросът в референдума, въпреки че е малко сложен, е зададен така, за да е законен.

Жителите на общината ще трябва да отговорят: Против ли сте Община Генерал Тошево чрез Общинския съвет или кмета на общината да одобрява устройствени планове, определящи територии за проучване, добив, преработка на следните подземни богатства: нефт, природен газ, твърди горива, минни отпадъци?

Референдум се провежда както и нормални избори. Изборният ден започва в 7 часа и продължава до 20 часа. Референдумът ще се проведе от Общинската избирателна комисия, създадена за мандат 2015 – 2019 г., с председател Красимира Митева. 47 са секциите, и всеки ще гласува там, къде досега е гласувал.

Валентин Димитров смята, че до полунощ  резултатът ще бъде известен. На 18.12. изборните книжа ще бъдат предадени в ЦИК.

Малко над 13 хиляди души имат право на вот в община Генерал Тошево. 245 души са дописани в избирателните списъци по настоящ адрес. За да бъде валиден вотът е нужно не по-малко от 5300 души, или 40%, да гласуват. Освен това 50% плюс един от гласувалите трябва да са отговорили с „да”.

„Аз съм убеден, че референдумът ще бъде валиден”, заяви Валентин Димитров.

На 15 декември от 12 часа Инициативният комитет за референдума организира концерт в центъра на Генерал Тошево в подкрепа на референдума.