/ iStock/Getty Images
Във връзка с усложнената епизоотична обстановка по отношение на болестта Африканска чума по свинете, областният управител на Добрич Красимир Кирилов разпореди общините в областта да организират ежеседмично заседания на общинските епизоотични комисии.

Отново Африканска чума в Добричко, вземат нови мерки срещу болестта

На тези заседания трябва да присъстват председателите на Ловно-рибарските сдружения (ЛРС) на територията на областта, кметовете и кметските наместници и представители на животновъдите.

В заповедта на губернатора се казва още, че до 31 юли по общини трябва да се проведат информационни кампании, насочени към хората, отглеждащи свине в задния двор и ловните дружинки с цел повече контрол.

ОДБХ: Няма нов случай на АЧС в Добричко

Необходимо е да бъде подготвена и непрекъснато актуализирана от ОДБХ – Добрич карта на рисковите райони на територията на област Добрич във връзка с болестта АЧС, за запознаване на всички заинтересовани страни с потенциалните опасности от разпространение на заболяването. Всяка една община или кметство трябва да определи място за евентуално обезвреждане, чрез загробване на трупове.
 
При констатиране на смърт на дива или домашна свиня, както и при забелязване на необичайни клинични признаци, трябва незабавно да бъдат информирани ОДБХ-Добрич, националната система 112 и официалните ветеринарни лекари на съответните общини.
 

МВР-Добрич трябва да засили контрола по републиканската пътна мрежа и да не се допуска търговията и придвижването на свине от нерегламентирани търговци, без придружителни документи, доказващи произхода и здравния им статус.
 
Изпратиха за анализ проба от диво прасе, убито край Дуранкулак

На граничните пунктове с Република Румъния и на пристанището в град Балчик трябва да се осъществява засилен контрол на личния багаж на пътниците, идващи от държави, в които е установена АЧС (Естония, Латвия, Литва, Полша, Молдова, Беларус, Русия, Румъния), за наличие на суровини и храни от животински произход, непретърпели термична обработка.

Задължително ще се извършва проверка на кемпери и каравани. Разпоредени са и мерки по сметосъбирането, почистването, дезинфекцията на местата за сметосъбиране и използваната техника и транспортирането на отпадъците до най-близкото депо за отпадъци.