Няма нов случай на АЧС в Добричко
Няма нов случай на АЧС в Добричко / Дарик Добрич
Предлагат да се забрани за две години отглеждането на прасета в задния двор
В област Добрич няма нови случаи на Африканска чума по свинете /АЧС/, след като положителна се оказа пробата от диво прасе, блъснато от автомобил на 9 юли край Дуранкулак. Това съобщи Димка Димитрова от ОДБХ по време на днешното заседание на Областната епизоотична комисия.

Според регистрите на Областната дирекция в т.н. задни дворове в областта се отглеждат около 1000 прасета, а в индустриалните свинекомплекси – около 65 хиляди. По думите й на границата с Румъния са в ход всички мерки за недопускане на заразата на наша територия. Пътуващите се проверяват за пренасяне на храна от животински произход и ако такава се намери, се конфискува. В свинефермите се вземат ежеседмично кръвни и органни проби.

Отново Африканска чума в Добричко, вземат нови мерки срещу болестта

Стриктно да се спазват мерките за биосигурност във фермите и да не се пренебрегва дезинфекцията по границите – към това призова проф. д-р Паскал Желязков от Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт. Той препоръча ОДБХ да сформира нарочна комисия, която да проверява дали мерките се спазват.

Проф. Паскал Желязков
Проф. Паскал Желязков, снимка: областна управа - Добрич

Горите трябва да се претърсват почти ежедневно за мъртви диви свине, смята още професорът. По думите му грабливите птици, чакалите, лисиците и др. Животни могат да бъдат преносители на заразата, без самите те да заболяват.

Апелът на проф. Желязков е да се вземе решение поне за две години да се забрани отглеждането на прасета в задния двор. Хора от бранша обаче коментират, че преди местните избори това няма как да се случи.

Професорът препоръча още общинските епизоотични комисии, съвместно с кметовете на населени места, собственици на ферми и ветеринари да изготвят общински планове за справяне със заплахата от АЧС.

„Никой не знае точно колко са прасетата в задния двор. Много от тях не са регистрирани и са с неясен произход. Оставяни са да се разхождат извън кочините. Изхранват се с хранителни отпадъци, което е много опасно за разпространението на болестта”, заяви д-р Румен Караманов – управител на свинекомплекса в с. Козлодуйци.  Той подчерта, че в нито една държава от ЕС няма прасета, отглеждани в т.н. заден двор.

Караманов смята, че трябва да се въведе санкция за пренасяне през граница на храни от животински произход.

Румен Караманов
Румен Караманов, снимка: Дарик Добрич

В свинекомплекса в с. Козлодуйци са въведени драконовски мерки за недопускане на зараза с АЧС, вкл. две зони за сигурност, увери д-р Караманов. Той е провел разговори с представители на трите съседни кметства – Росеново, Смолница и Врачанци, и е договорено да започне изколване на прасетата от задните дворове там.

Свинекомплексът в Козлодуйци е един от най-големите в страната, с капацитет 110 000 животни. В момента там се отглеждат около 80 000 прасета.

За друга заплаха за пренасяне на болестта алармира Калинка Тодорова – управител на ловно стопанство – Балчик. Според нея това са кучетата, които търсят трюфели в горите, като този бизнес се е разраснал значително в последно време.