Обезвредиха морски мини и снаряд край Шабла
Обезвредиха морски мини и снаряд край Шабла / Дарик Добрич

Две котвени мини и артилерийски снаряд от Втората световна война са обезвредени в морето до фара в Шабла, съобщават от Военноморските сили. Мините са били открити на 14 декември южно от рибарското селище на града, в морето на 150 метра от брега и на дълбочина 6 метра.

Модулното формирование за обезвреждане на открити невзривени боеприпаси под вода на военноморска база Варна с командир капитан лейтенант Красимир Дамянов е направило подводно обследване на района. Координатор на действията е бил капитан III ранг Даниел Тодоров. Те са установили, че това са контактни морски галваноударни мини от непознат образец. Боеприпасите са унищожени чрез подривяване в ранния следобед от водолаз - капитан лейтенант Илия Стойчев. Направен е допълнителен оглед на района, който е чист и безопасен.

Снарядът е открит същия ден от жител на село Тюленово, община Шабла, южно от фара, близко до бреговата черта. След обследване на района, Модулното формирование установило 82 мм бронебоен артилерийски снаряд, немски образец от Втората световна война. Боеприпасът е унищожен на място без нанасяне на щети на околната среда и населението, казват от Военноморските сили.