Няма да има недостиг на хлебно зърно, увери агроминистърът
Няма да има недостиг на хлебно зърно, увери агроминистърът / БГНЕС

Няма да има недостиг на хлебно зърно, това каза министърът на земеделието и храните проф.Димитър Греков пред bTV.

Министърът обясни, че пшеницата от новата реколта няма да е с лошо качество и да влоши качеството на хляба, не се очаква и неговото поскъпване.

Земеделският министър съобщи, че по последни данни засегнатите площи са 357 хил. дка, от които 59 хил. дка пшеница са пропаднали изцяло.Той посочи, че преди валежите очакванията са били за 4.5- 5 милиона тона зърно, сега средно се очаква добивът да падне с 20% или около 1 милион тона.

Министърът на земеделието и храните призова засегнатите стопани да декларират пострадалите площи в областните дирекции по земеделие. "При наличие на средства, държавата ще обезщети пострадалите на 100% земеделски производители с 80% от очакваните добиви", уточни проф. Греков. Според него, няма опасност да се консумира хляб от фуражно зърно. "Има достатъчно качествена пшеница, която ще бъде изкупена от хлебопроизводителите", каза министърът.

Министър Греков посочи, че незаконната сеч не може да бъде причина за наводненията в "Аспарухово". Министърът отбеляза, че процесът на незаконна сеч се следи строго и намалява.

Относно язовирите в страната, министърът каза, че водоемите са запълнени около 70% и има 30% свободен обем. "Към момента само един държавен язовир прелива - яз. Пчелина, поради ремонт", съобщи министърът. Проф. Греков посочи, че до края на годината ще има пълен контрол върху държавните водоеми. "Напоителни системи" отговаря за 190 язовира, от които 21 са стратегически важни", напомни той.