/ netinfo
Немска фирма ще изгражда завод за преработка на кварц-каолинова суровина край град Дулово. Стартът на инвестицията бе даден по нестандартен начин, с  началото на дейностите по разчистване на терена за строителството на завода, които включват събаряне на силози и складове в бившия фуражен завод край града. Очакванията са до края на септември дейностите по разчистването да са приключили.

Строителството на завода ще започне през 2019 г. и ще приключи през 2021 г., заяви пред журналисти Радомир Чолаков, изпълнителен директор на най-старото  действащ минно предприятие у нас, чийто собственик от 2013 година е немска група, лидер по добив и производство на минерални суровини в Европа.

В края на февруари 2016 г., с решение на Министерски съвет, на фирмата беше предоставена концесия за добив на кварц-каолинова суровина от находище "Колобър“ в община Дулово за срок от 35 години. Ангажиментът на концесионера е да инвестира в разработването на находището най-малко 8 млн. лева, като за срока на концесията в общинския бюджет ще постъпят минимум 14 млн. лева по Закона за подземните богатства.

С реализацията на намерението за строителство на нов завод, инвестицията се увеличава неколкократно и сега предварителните сметки са за над 60 млн. лева, подчерта Радомир Чолаков. В новия завод се очаква да бъдат разкрити 120 работни места, както и още 400 - за спомагателни дейности и логистика.

Кметът на общината д-р Юксел Ахмед изрази огромно задоволство предвид голямата инвестиция и надежда, че и други инвеститори ще прояват интерес към региона. Очакванията на общинското ръководство са свързани както с решаване на проблема  с безработицата, така и с осигуряване на допълнителни средства в размер на минимум 1 милион лева годишно в бюджета за обновяване на инфраструктура в града и по селата.

Немската фирма има безупречна репутация по отношение на защитата на околната среда, заяви Радомир Чолаков, в отговор на въпрос на журналисти за екологичните последици от добива на каолин, уверявайки, че фирмата в България ще работи по най-добрите немски стандарти зя екология и качество..