Не се явиха част от свидетелите по делото за пожара във влака София - Кардам
Не се явиха част от свидетелите по делото за пожара във влака София - Кардам / netinfo

Само петима от призованите 16 свидетели по делото за пожара във влака София - Кардам се явиха днес в съдебната зала. Съдия Николай Господинов даде ход на делото и посочи, че за трима от свидетелите е разпоредено принудително довеждане, но то не е изпълнено. Още на предишното съдебно заседание съдията прогнозира, че неявяването на част от свидетелите ще доведе до забавяне на съдебния процес.

Тримата подсъдими по случая, зам.-директорът на поделение "Пътнически превози"-София по експлоатация на "Спални и специални вагони" Георги Иванов и началникът на влака Иванка Костадинова и Георги Георгиев - шафнер на влака, присъстваха на съдебното заседание. Според свидетелските показания на Христо Христов, един от пътниците в изгорелия кушет-вагон, по време на пожара не е имало никаква организация от служителите на БДЖ, които да извеждат и спасяват хората.

Свидетелката Весела Даскалова пък заяви пред съдебния състав, че е видяла шафнера на влака да се опитва да използва пожарогасител, който обаче не работел, изпускал съвсем слаба струя и то само за 5-6 секунди.