Не достигат 7000 лева за лаборатория в земеделската гимназия в Генерал Тошево
Не достигат 7000 лева за лаборатория в земеделската гимназия в Генерал Тошево / netinfo

В Професионалната гимназия по земеделие „Тодор Рачински" в Генерал Тошево ще бъде изградена на лаборатория по микробиология и контрол на посевния материал. Това е основната задача на проект на Добруджански земеделски институт, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013 г. В проекта обаче не са заложени средства за ремонт на помещенията, където ще бъде обособена лабораторията, съобщават от областната управа. Необходими са 7000 лева.

Проектът е с продължителност 18 месеца и приключва на 15.10.2012 г. Една от основните цели е изграждане на мрежа от земеделски производители и специалисти в Северна и Южна Добруджа, чрез която да се оказва съдействие за успешен контрол на рисковете при земеделското производство в района.

Директорът на гимназията Кристияна Иванова е информирала областния управител, че на този етап е доставено лабораторно оборудване на стойност 37 000 лв. и предстои провеждане на търг за закупуване на реактиви и консумативи за дейността на лабораторията. Няма пари обаче за ремонт на предоставените от ПГЗ „Тодор Рачински" помещения, което възпрепятства откриването на лабораторията.

Областният управител Желязко Желязков се обърна за съдействие и финансова подкрепа от браншовите организации в региона - „Добруджански съюз на зърнопроизводителите", „Асоциация на българските зърнопроизводители 2006", „Асоциация на земеделските производители в България", сдружение "Регионален съюз на хлебопроизводителите и сладкарите" и Областен съюз на земеделските кооперации „Добруджа". В писма до тях той изразява убеденост, че членовете на сдруженията, които са пряко заинтересовани, ще помогнат за набиране на необходимите средства.

По този начин ще стане възможно изграждането на една от най-модерните лаборатории по микробиология и контрол на посевния материал в България. Тя ще даде възможност за извършване на фитосанитарен анализ на посевните материали, както и анализ на фитосанитарното състояние на посевите.