/ Дарик Добрич
През 2017 г. разходите за придобиване на дълготрайни материални активи /ДМА/ във всички сектори на икономиката на област Добрич са 335.7 млн. лв. и в сравнение с предходната година нарастват с 14.3%, информират от отдел „Статистически изследвания-Добрич” към Териториалното статистическо бюро-Североизток.

Руска фирма проучва възможности за инвестиция в Добричко

Най-голям обем инвестиции в ДМА са вложени в сектора на услугите /търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, транспорт, складиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство/ - 130.3 млн. лв. и в селскостопанския сектор - 118.6 млн. лева. През 2017 г. тези сектори заедно формират 74.1% от общия обем разходи за ДМА. В сектор „Строителство” инвестициите за ДМА са 11.2 млн. лв. и са с 23.5% повече в сравнение с 2016 година.
 
Представят възможности за финансиране на читалища с европейски средства

През 2017 г. е регистрирана промяна и в структурата на разходите за придобиване на дълготрайни материални активи по видове в сравнение с 2016 година. Отчетено е увеличение на направените разходи за сгради, строителни съоръжения и конструкции. В същото време се наблюдава намаление .на инвестициите в закупуване на земя и на разходите за придобиване на транспортни средства, както и на вложените средства за машини, производствено оборудване и апаратура