Протестна подписка, адресирана до министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, връчиха жители на Кардам на народния представител Мая Димитрова ("БСП за България") по време на приемната ѝ в населеното място, съобщи кметът му Георги Събев.

В подписката участват над 500 жители на крайграничното село, недоволни от състоянието на 7,7-километровата отсечка до общинския център Генерал Тошево. Те канят министъра лично да посети участъка и са категорични, че ако истинската му рехабилитация не започне скоро, ще предприемат ефективни стачни действия, посочи Събев.

Заради лош път: Жители на Кардам затвориха за кратко международния път към Румъния (ВИДЕО)

„След като може да отиде до Ришкия проход, за да види, че пътят е лош, би следвало и тук да дойде, ако смята, че сме част от България. Не усещаме вниманието на държавата по никакъв начин. Всички плащаме данъци, винетки, осигуровки, а насреща не получаваме нищо“, каза кметът Георги Събев.

„Миналата година през април започна, така да се каже, някакъв ремонт, който включваше кастрене на клони и почистване на канавки. През май фрезоваха малко асфалт и оттам насетне нищо не се случи. Не искаме втора зима да караме в тези дупки“, допълни Събев.

„Надяваме се на адекватна реакция. Вече имаме нови управляващи. Дано да се спастрят пари и пътят да бъде оправен, защото това не прилича на държава от Европейския съюз."

В началото на декември жителите на Кардам затвориха за втори път центъра на селото в знак на протест срещу удължаването на срока за ремонт на отсечката до края на май тази година.

Те носеха лозунги „Не искаме много - само път, който ни води до родните къщи“ и „Входната врата на България не заслужава подобен път“. Първата демонстрация беше през юни миналата година. Тогава от Агенцията „Пътна инфраструктура“ заявиха, че участъкът трябва да е готов до края на октомври 2021 г., но това не се случи заради изчерпване на средствата.
БТА