Над 300 нарушения на трудовото законодателство отчете Инспекцията по труда в Добрич през януари
Над 300 нарушения на трудовото законодателство отчете Инспекцията по труда в Добрич през януари / Дарик Добрич - архив

100 проверки са извършили през месец януари от Инспекцията по труда в Добрич, съобщиха от ведомството. От тях 76 са по мерки от годишния план за 2016 г. и 15 за проучване на жалби и сигнали от граждани. От общия брой проверки 23 са последвали по изпълнение на предписания от предходни проверки.

По време на проверките са констатирани 310 нарушения на трудовото законодателство, като най-много са по осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд и по трудовите правоотношения. През месец януари 2016 г. не са установени лица без писмени трудови договори или допуснати до работа преди да бъде изпратено уведомление  до НАП, информират още от Инспекцията по труда.

На работодателите, допуснали нарушения на трудовото законодателство са съставени 9 акта, от които 4 за нарушения по осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд и 5 за нарушения по трудовите правоотношения. Отново през януари са издадени 12 наказателни постановления, а влезлите в сила наказателни постановления са общо 6 броя на стойност 2450 лева.

През отчетния период са разгледани 20 жалби и сигнали за нарушения на Кодекса на труда, от тях са решени 13. Характерното за постъпилите жалби е, че са по въпроси, свързани предимно с полагане на труд извън установеното работно време, неизплащане на трудово възнаграждение, обезщетение за отпуск и непредоставяне на документи по прекратяване на трудовите правоотношения, уточняват трудовите инспектори.