Кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров гласува в днешния референдум
Кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров гласува в днешния референдум / Община Генерал Тошево
31,26% от имащите право на глас или 3951 души са дали своя вот към 13.00 часа в днешния референдум в Генерал Тошево, съобщиха от общинската администрация. Общо 12 645 жители на общината са с право на глас. За да бъде валиден вотът е нужно  40% от тях да гласуват, а 50% плюс един от гласувалите трябва да са отговорили с „да”.

Жителите на община Генерал Тошево днес застават пред урните, за да обявят дали са против добива на газ на територията на общината. Решението за провеждане на референдума бе взето от Общинския съвет на 1 ноември след масови протести на местното население срещу намеренията на инвеститора „Русгеоком БГ” за 35-годишна концесия и добив на природен газ от находище „Спасово”, което обхваща 18 села в региона. Местните хора се опасяват, че добивът на газ ще се отрази пагубно на земята и водата на Добруджа.

Генерал Тошево провежда референдум за добива на газ в региона

Девет обществени обсъждания и 36 разяснителни срещи за референдума бяха проведени в населените места на общината. На срещите е разяснено, че въпросът в референдума, въпреки че е по-сложно формулиран, е зададен така, за да е законен. Жителите на общината трябва да отговорят: Против ли сте Община Генерал Тошево чрез Общинския съвет или кмета на общината да одобрява устройствени планове, определящи територии за проучване, добив, преработка на следните подземни богатства: нефт, природен газ, твърди горива, минни отпадъци?

Изборният ден ще продължи до 20.00 ч. На 18 декември изборните книжа ще бъдат предадени в ЦИК. В обръщение към жителите на общината кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров призова всички да излязат и да гласуват.

„След референдума на 17 декември ще поискаме среща с премиера Борисов и ще настояваме централната власт да се съобрази с вота на нашите жители”, заяви пред Дарик Валентин Димитров.