Набират заявки за обучения и заетост на безработни над 29 години
Набират заявки за обучения и заетост на безработни над 29 години / netinfo

Агенцията по заетостта стартира повторното набиране на заявки по схема "Обучения и заетост" за безработни на възраст над 29 години, съобщават от Бюрото по труда в Добрич.

От понеделник-16 май, всеки работодател може да заяви своите потребности за наемането на работници по схемата, която се съфинансира от Европейския социален фонд по ОП"Развитие на човешките ресурси" и ще се реализира на два етапа.

В първия етап е осигурен бюджет от 30 млн. лв. за трудови възнаграждения на безработни лица над 29 години, регистрирани в бюрата по труда.

Средствата ще бъдат разпределени на квотен принцип между областите в страната до изчерпване на финансовия ресурс. Разпределението ще става в зависимост от относителния дял на регистрираните безработни от целевата група в даден регион спрямо общия им брой за страната, според относителния дял на заявените потребности в съответната област към заявените потребности за страната и според равнището на безработицата.

В рамките на първия етап на схемата работодатели ще могат да подават заявки само по електронен път до 20 май на електронните адреси на областните дирекции „Бюра по труда” . За Добрич имейлът: DBT_Dobrich_OZ@az.government.bg

Във втория етап на заявилите участие безработни /над 29 години/ ще бъде осигурена възможност за обучение и преквалификация, а след това и заетост.

Общата стойност на схемата "Обучения и заетост" за двата етапа е 81 млн. лв.