времето зима
времето зима / ThinkStock/Getty Images
Днес облачността ще е променлива, по-често значителна. Ще духа умерен, в Дунавската равнина и силен запад-северозападен вятър.

Температурите ще се повишат. Mинималните стойности ще са между минус 4 и 1 градуса, максималните - между 6 и 11 градуса. В нощта на Рождество Христово вятърът ще отслабне, а облачността ще намалее до предимно ясно. Атмосферното налягане ще се задържи по-високо от средното за декември.

Жълт код е обявен за 10 области в Северна България. Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград и Търговище. Метеоролозите предупреждават, че в тези райони ще бъде ветровито, с 15-20 м/сек, в пуслации до 24 м/сек запад-северозападен вятър.

В планините ще преобладава облачно и мъгливо време, и главно в часовете преди обяд на места ще прехвърча сняг. Ще духа силен, по високите и открити части и бурен вятър от север-северозапад и с него температурите ще се повишават. Максималната на височина 1200 м ще е около 5 градуса, на 2000 м - около минус 1 градуса.

Над Черноморието облачността ще е променлива, без валежи. Ще духа умерен западен вятър. Малко по-топло с максимални температури на въздуха - между 5 и 8 градуса. Температурата на морската вода е 7-9 градуса. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

В деня на Коледа - понеделник, все още ще духа слаб до умерен северозападен вятър и ще бъде предимно слънчево.  Във вторник вятърът ще отслабне, в по-голямата част от страната и ще стихне. В планините и планинските райони ще бъде слънчево и сравнително топло. В равнинната част от страната на места ще има условия за образуване на мъгли и ниска облачност, там и дневните температури ще се задържат по-ниски - малко под 10 градуса, в останалите райони дневните ще достигат 13-15 градуса.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg