МВР: Не предприемайте пътувания от 5 до 7 януари, ако не са крайно наложителни
МВР: Не предприемайте пътувания от 5 до 7 януари, ако не са крайно наложителни / Дарик Добрич

Главна дирекция „Национална полиция" призовава да не се предприемат пътувания през периода от 5 до 7 януари, ако не са крайно наложителни. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

В края на работната седмица се очакват обилни снеговалежи в цялата страна. При усложнени метеорологични условия за периода от 09.00 часа на 5 януари до 09.00 часа на 7 януари ще се спира движението на тежкотоварни автомобили над 12 т по участъци от републиканските пътища, за да не се допускат задръствания и блокиране на превозни средства, за да се осигурят нормални условия за работа на снегопочистващата техника и за да се запази животът и здравето на пътуващите. Решенията кои участъци и кога ще бъдат затворени ще се взимат от междуведомствен щаб, в който участват представители на ГД „Национална полиция", ГД„Пожарна безопасност и защита на населението", Агенция „Пътна инфраструктура", Агенция „Автомобилна администрация" и техните подразделения, които отговарят за организиране на трафика в зимни условия и предприемане на своевременни мерки за създаване на подходяща организация на движение и контрол при очаквани обилни снеговалежи.

Препоръчва се на шофьорите да не предприемат пътувания в края на седмицата, в дните с прогнози за обилен снеговалеж, силен вятър и ниски температури поради опасност от навявания и заледявания. Шофьорите да тръгват на път само с подходящи гуми, заредени резервоари и батерии на телефона, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки пътните знаци и указанията на „Пътна полиция" и контролиращите органи.

Очаква ни три пъти повече сняг отколкото преди Нова година, прогнозира пред Нова телевизия климатологът доц. Георги Рачев. Валежи ще започнат от четвъртък в обедните часове и ще продължат и в петък. Най-много ще вали в Южна България, а в Родопите се очаква снежната покривка да е голяма.

Рачев призова, ако се налага пътуване, то да бъде отложено.

Освен обилния снеговалеж, в събота и неделя температурите ще бъдат доста ниски. Минус 22 градуса ще бъде във високите части на планините, както и в затворените котловинни полета. В останалата част на страната температурите ще бъдат между минус 10 - минус 15 градуса. Максималните температури няма да минат нулата. Те ще варират от минус 7 до минус 5 градуса, което ще задържи тази голяма снежна покривка, която ще бъде между 20 и 40 см в зависимост от района.