Между 60 и 90 лева за новогодишни куверти, все още има свободни
Между 60 и 90 лева за новогодишни куверти, все още има свободни / Дарик Добрич

Между 60 и 90 лева струват кувертите за новогодишната нощ в заведенията и хотелските комплекси в област Добрич, съобщи за Дарик Димитър Димитров - председател на Браншовата Асоциация на хотелиерите и ресторантьорите в Североизточна България - регион Добрич. По думите му все още има свободни куверти и те не са по-скъпи от миналогодишните.

Повечето хотели в Балчик ще отворят врати по време на празниците. Предлагат се пакетни цени за Нова година от 180-300 лева, в зависимост от броя на нощувките.

Според Димитров тази година заведенията ще предлагат повече анимация, новогодишни томболи, атракциони, жива музика, танцови изпълнения. Добрата кухня и сервиз са решаващи при избора на заведение, важен е и типът музика, която се предлага, смята той.

Хотелиерите и ресторантьорите от региона отчитат ръст на туристите през 2016 година от 10-11%, заяви Димитров. Повишението важи за всички пазари, включително за най-големите – Германия, Румъния, Русия, както и на българския. „Изпращаме добра година, реализирани са повече нощувки, има ръст в печалбите в някои комплекси”, каза още Димитър Димитров. Точните цифри ще станат известни през втората половина на декември. Браншът отчита и удължаване на сезона до началото на октомври заради хубавото време в началото на есента.

Заплатите на заетите в туристическия бранш отбелязват ръст от 7-15%, в зависимост от квалификацията на кадрите. Такова повишение се очаква и за 2017 година, допълни Димитров.

В момента текат ранните записвания за следващия летен сезон. Сега е времето на големите отстъпки от 15-25% , затова Димитров съветва резервациите за лято `2017 да се направят отрано.