Мамографът не стигна до Крушари и Ген.Тошево
Мамографът не стигна до Крушари и Ген.Тошево / Дарик Нюз - архив

1200 жени от област Добрич са преминали безплатни мамографски прегледи през последните три месеца, съобщават от Областна администрация. Прегледите са част от национална кампания за профилактика на рака на гърдата на здравно неосигурени жени, предимно от ромски произход.

По определен график мамографът  е достигнал до най - отдалечени населени места в областта с концентрация на ромско население. Заради изключително големия интерес към кампанията в община Тервел, прегледите в общините Ген.Тошево и Крушари все още не са стартирали, информират от Областна управа. От там ще настояват пред здравното министерство за отпускане на средства за прегледи на предвидените по график 150 жени от двете добруджански общини.

По предварителен план в края на септември се предвиждаше мамографът да се върне в Добрич, за да се даде възможност и на здравно осигурени жени да се прегледат след заплащане.

От Областна администрация припомнят, че мамографът бе получен в областта през април, но прегледите стартираха в края на май, поради изпълнението на процедурата по получаване  на лиценз от Агенцията за ядрено регулиране.