Кубик вода скача с 9 стотинки, плащаме по 1.92 лева от 1 декември
Кубик вода скача с 9 стотинки, плащаме по 1.92 лева от 1 декември / netinfo
Повишение с 9 стотинки на цената за доставка на един кубик вода в Добричка област ще предложи Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Изменението на цената ще бъде обсъдено на 13 ноември, пише в сайта на ДКЕВР.

Ако изменението бъде прието, битовите потребители в областта вече ще плащат по 1.60 лв. за кубик без ДДС, с включени такси за отвеждане и пречистване на отпадъчни води. С данъка добавена стойност цената става 1.92 лв. при 1.81 лв. сега. Промяната ще е в сила от 1 декември.

В мотивите си за повишението ДКЕВР посочва, че в региона доставката на помпажна вода е 97% от цялото водно количество и промяната в разходите за ел.енергия е съществена.

Повишение с 9 стотинки е малко, като имаме пред вид 23-процентното увеличение на тока от 1 юли, коментира за ДАРИК шефът на ВиК-Добрич Величко Василев. Той допълни, че заради по-високата цена на ел.енергията месечните разходи на дружеството са скочили с 80 хиляди лева.

Предложението на ВиК-Добрич за промяна на цената на водата бе 1.71 лв. без ДДС за кубик заедно с таксите – това е с 20 стотинки повече, отколкото жителите на областта плащат в момента.

Цените в Добрич ще бъдат обсъждани през следващата седмица заедно с тези на Бургас и Кубрат. За Бургас се предлага цена от 1.28 лв. с таксите без ДДС, а за Кубрат – 1.94 лв.