/ Албена АД
„В България трябва да се помисли за система, която да защитава интереса на работодателя, когато той инвестира в обучението на персонал”, сподели пред журналисти изпълнителният директор на Албена АД Красимир Станев.

„Албена обучава 200 души през пролетта, а доста от тях отиват да работят в чужбина, т.е.  изтича национален доход от страната ни към други държави”, посочи Станев.

Албена АД отчете висока годишна доходност на акциите си и амбициозна инвестиционна програма

Той смята, че е нужно да се намерят защитни норми. „Ако персоналът е обучен в Албена, трябва да има механизъм, при който нашата фирма да си върне парите за обучението от работодателя, който го поема”, обясни Станев. Той заяви, че в това отношение много разчита на опита на новия член на Борда на директорите на Албена АД Пламен Димитров – лидер на КНСБ.

Курортът изпитва затруднения в намирането на висококласни специалисти - например ръководител и организатор на медицинските дейности в комплекса или добри инженери в поддръжката.

Красимир Станев смята, че проблемът с работната ръка леко се пресилва и се създава излишна паника. По думите му същият проблем стои в цяла Европа.
През юли и август персоналът на Албена достига 3000 души. Чуждите работници тази година са по-малко от миналата и не надвишават 600 човека. Те са предимно от Украйна и Молдова, има стажанти от Турция и ученици от Германия и Чехия.

„Българи започват да се връщат от чужбина и да работят в България. Не масово, но се връщат - от Испания, Кипър, Германия, Гърция. Идват вече като много добри специалисти, с натрупан опит. При нас търсят работа германци, французи, австрийци. Ето сега преговаряме с французин за длъжността шеф на озеленяването. Директорът на сектор „Спорт” е от Австрия, друг австриец се занимава с културната дейност. Хората са мобилни, работната ръка в България ще се интернационализира, това не трябва да ни плаши”, коментира Красимир Станев.

Той допълни, че броят на туристите в момента е на нивото на миналата година. Малко по-малко са германците, но са повече румънците и българите. За юли и август не се очертава ръст спрямо м.г.