Красимир Станев: Тази година Албена зависи много от руските туристи
Красимир Станев: Тази година Албена зависи много от руските туристи / netinfo

"Зам.- министър Керемедчиев ни зарадва с новината, че документи за визи в Русия могат да бъдат подавани и онлайн, което е повече от хубаво. Посоката е абсолютно правилна, защото тази година зависим изключително много от руския поток. Ако той намалее, ние ще загубим много", заяви изпълнителният директор на "Албена"АД Красимир Станев. На 10 юли зам.-министърът на външните работи Милен Керемедчиев ще бъде в Москва и ще направи срещи с големите туроператори за обсъждане на проблемите около руските визи, съобщи Станев. 

Той допълни, че откриването преди месец на туристическото представителство на "Албена"АД в Москва е било посрещнато много радушно от бизнессредите в руската столица. "Оптимисти сме и мисля, че сме намерили много правилен подход към туристическия пазар в Русия, потенциалът там е огромен и може би малко закъсняхме с разкриването на офиса", коментира Красимир Станев.

Той съобщи още, че на 19 юни ще бъде разгледан първият идеен проект за голф-игрището до село Рогачево. Албена търси усилено финансов партньор за изграждане на голф-терана и вилното селище в непосредствена близост. До няколко години обектите ще бъдат факт.

В комплекс "Бялата лагуна" - собственост на "Албена"АД - в момента се извършват укрепителни дейности. Строителството на ваканционното селище започва тази есен. То ще се изгражда на няколко етапа, като първите 20 000 кв. метра застроени площи ще са готови догодина по това време, а цялото селище от затворен тип - след няколко години.

Тази година изтече концесионният договор за плажа в курорта и сега работим при междинен вариант, каза още Станев. Дружеството ще приеме плажа от община Балчик и ще чака насрочване на конкурс за стопанисване през следващите години. "Нагаждаме се според обстановката, но по-добре беше досега конкурсът да е минал. Във всички случаи плажът е в прекрасно състояние, почистен е, сложили сме много нови чадъри, обръщаме голямо внимание на гостите, които са под чадърите, с обслужване от близките заведения", увери Станев. Това се прави независимо от административната процедура, която не ни гарантира напълно сигурност, но всичко, което се предоставя на плажуващите, ще бъде в техен интерес, допълни изпълнителният директор на Албена.