КНСБ: Съкращават 40 процента от заетите в строителството
КНСБ: Съкращават 40 процента от заетите в строителството / netinfo

Около 40% от заетите в строителния бранш в Добричка област ще бъдат съкратени до края на месец март, прогнозира в ефира на Дарик радио Гинка Василева - координатор на КНСБ. По думите й това е секторът, който ще бъде най-тежко засегнат от икономическата криза. Василева допълни, че по техни данни към края на деветмесечието на миналата година в строителството в региона са били заети между 5 и 8 хиляди души.

Кризата ще се отрази и в шивашките предприятия, тъй като повече от тях работят със западни партньори, които се очаква да намалят поръчките, коментира Василева. В КНСБ има информация, че 2-3 шивашки фирми вече са спрели дейността си и са обявили оборудването си за продан.

Съществуват рискове и в земеделието, тъй като там продукцията все още не е продадена. Синдикатите очакват и по-малко заети в туризма.

Все още в Бюрото по труда не са направени уведомления за предстоящи масови съкращения, но работодателите вече предприемат първи мерки за намаляване на персонала, каза Василева.

По данни на КНСБ в "Албена стил" с прекратени трудови договори са 35 човека, в "Сердика" - 20-25, в "Корал инвест" са съкратени около 15 души, във ВиК - 25-30 души. В търговията и услугите също се намалява персонал.