Кметове искат затягане на контрола в пунктовете за вторични суровини
Кметове искат затягане на контрола в пунктовете за вторични суровини / Дарик Добрич,архив

Посегателства върху две сгради, общинска собственост, са регистрирани в Добрич през изтеклата седмица, съобщи зам.-кметът Иван Колев. Разбити са два прозореца в бившия Център за ученическо научно и техническо творчество /ЦУТНТ/ и е направен опит да се вземат части от парното, но поради задействалата се охранителна система, крадците са успели да задигнат само един маслен радиатор. С взлом на входната врата прз нощта е проникнато и в общинската сграда, където се помещаваше гимназията по облекло, съобщи Колев. Там също, заради задействалата се сигнална система и бърза реакция на охранителите, не е откраднато нищо съществено.

И в двете кражби е повредено обаче общинско имущество - врата и стъклени витрини, което трябва да се укрепва и подновява, отбеляза финансовият зам.-кмет. Той припомни, че и миналата година има регистрирани две посегателства върху ЦУТНТ.

По всичко личи, че нарушителите търсят в имотите метални предмети, коментира кметът Детелина Николова. Тя отбеляза, че оплаквания за посегателства над общинска собственост има от всички кметове в страната. Режимът за работа на пунктовете за изкупуване на метали не е добър и трябва контролът там да се засили, за да се опази собствеността на гражданите, каза тя. Много често хората се оплаквали от кражби в имотите им и в приемния й ден. Регистрират се непрекъснато посегателства в местността "Лозята" в Добрич.

Гражданите смятат, че трябва местната власт да опазва имотите им, но това не е според нашите сили, каза кметът. Създаването на охрана, действаща в населените места, състояща се от доброволци и безработни, към момента е невъзможно, добави тя и припомни, че преди време, в продължение на 3 години в Добрич е действала такава група от 15 души в помощ на стопаните в "Лозята", но програмата, по която са били наети безработни, вече не действа.