Китайският фуражен завод ще бъде построен до септември тази година /СНИМКИ/
Китайският фуражен завод ще бъде построен до септември тази година /СНИМКИ/ / Дарик Добрич

Фуражният завод на българо-китайското дружество „България Тияншинонг Фийд Ко” ООД ще бъде изграден до месец септември т.г., стана ясно по време на първата копка днес. Заводът ще се строи в Западната крайградска зона, до бившите „Вторични суровини”. Общата инвестиция ще бъде 6 млн.евро.

Китайци правят първа копка на нов фуражен завод в Добрич

Гости на церемонията бяха Любен Петров – зам.-министър на икономиката, Стамен Янев – изп. директор на Българската агенция по инвестиции, Васил Гелев - директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа, Областният управител Детелина Николова, Кметът на Добрич Йордан Йорданов, управителите на българо-китайската компания Жианг Жин Гюн и Надя Маринова, бизнесмени, гости.

Заводът ще се изгражда основно с китайски инвестиции, но дружеството е кандидатствало с проект и за европейско финансиране. „Надяваме се предприятието да стане първото в България, изградено съвместно с китайска и европейска инвестиция в сектор „Земеделие”. Това ще бъде пример за други китайски компании, които желаят да реализират техните бизнес намерения в България”, заяви представителят на инвеститорите г-н Лиу.

Кметът Йордан Йорданов обеща от името на общината съдействие на компанията в следващите й стъпки. По думите му това начинание ще създаде на Добрич името на град, който привлича инвестиции, поддържа ги и им помага.

Стамен Янев подчерта, че се надява скоро да се види и реално построеният завод за фураж и това да бъде първият съвместен проект между европейски пари, китайски инвестиции и българска подкрепа.

„Това е инициатива, която ще отвори пътища за нови и нови инвестиции, както за Добрич, така и за цяла България. Единственият истински показател за работата на правителството са реалните инвестиции”, заяви зам.-министър Любен Петров и увери, че правителството ще стои плътно зад всеки сериозен инвеститор, който иска да работи и да прави бизнес в България. „Когато държава, община и бизнес работят заедно, само тогава се получават истински добри резултати”, каза още Любен Петров, като пожела успех на начинанието лично от името на премиера Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и от министър Лукарски.

Китайският фуражен завод ще бъде построен до септември тази година /СНИМКИ/
netinfo