Каварна с международно признание за интеграция на малцинствата
Каварна с международно признание за интеграция на малцинствата / netinfo

Кметът на Каварна Цонко Цонев получи международна награда за цялостен подход в интеграцията на малцинствата в сферата на жилищната политика, образованието, здравеопазването и заетостта, съобщават от крайморската общината. Отличието е връчено на официална церемония в Будапеща по време на конференция „MERI - Кметове за максимални ползи за ромското включване от структурните фондове на Европейския съюз“. По време на церемонията е излъчен филм, заснет в Каварна от екип на  Европейската комисия, който показва добрия модел за интегрирането на малцинствата в общината.

Отличието се присъжда от Генерална дирекция „Заетост, социални въпроси и приобщаване” на Европейската комисия и Институт „Отворено общество” – Будапеща. 

Излъчени са 18 награди, разделени в 6 категории, от общо 150 номинирани добри практики на различни европейски общини. Във всяка от категориите е присъдена по една голяма награда, като Каварна е отличена в категорията за цялостен подход.
Признание е получила още една българска община - Тунджа, която има награда в категория „Образование”. Това са първите награди, свързани с интеграция на малцинствата, включително на ромите, които Европейската комисия връчва.

Мащабното събитие даде старт на работата на изградената мрежа MERI чрез широк семинар, в който взеха участие представители на Европейската комисия и местните власти. Конференцията бе открита от Золтан Казачай - зам.- генерален директор на Генерална дирекция „Заетост, социални въпроси и приобщаване” на Европейската комисия, Тауанда Мутаса – директор на програми „Отворено общество“ и Алфонсо Зарди – представител на Съвета на Европа. В семинара се включиха представители на общини от 15 държави, сред които България, Унгария, Румъния, Германия, Франция, Сърбия, Словакия, Хърватска и др. Обсъдени бяха добрите практики на различните общини, както и бъдещи намерения, насочени към подобряване на интеграцията на малцинствата, включително на ромите. Следващата конференция на мрежата MERI ще бъде след две години, когато ще се обобщят резултатите от дейностите в периода 2013 - 2014 година.