Каварна
Каварна / Дарик Добрич
В Каварна прекланят глава пред живота и делото на апостола на българската свобода Васил Левски. От 10.30 часа ще се състои общоградско поклонение пред паметтника на Васил Левски в градската градина. Организатори са Община Каварна, Исторически музей – Каварна и СУ"Стефан Караджа".

Каварненци ще отбележат и големия християнски празник Сирни Заговезни с възстановка на традиционни обреди и обичаи. Ще бъде отигран обичаят „хамкане“, според който на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година. Типични за празника традиционни ястия ще напълнят трапезата в деня на Сирни Заговезни. Кукери ще танцуват по улиците, за да изплашат лошите сили и да прогонят студа, а за плодородие и здраве ще извършват обредни действия като оране и сеитба.

Община Каварна кани всички граждани и гости на града да се присъединят към традиционните тържества, посветени на празника.