Какво ще се случва тази „Нощ на музеите“
Какво ще се случва тази „Нощ на музеите“ / Дарик Добрич

За поредна година добричкият Исторически музей и градската Художествена галерия се включват в Европейската инициатива „Нощ на музеите".

В програмата на музея е подредена изложба „Традиционно народно облекло и накити от Добруджа" с експонати от две от най-богатите и интересни колекции на отдел „Етнография", представящи уникалната в регионалната си специфика и многообразие народна култура на Добруджа в периода от края на XIX до средата на XX век. Изложбата е в сградата на музея в парка.
Днес от 16.00 до 17.30 ч. в административната сграда в „Стария Добрич" ще има образователна програма „Археология на Добруджа", в която деца и родители ще се докоснат до историята на Добруджа в игрови вариант. Поканени са ученици от ХГ „Св. Св. Кирил и Методий", СОУ „Св. Кл. Охридски" и СОУ „Димитър Талев".
От 17.30 до 19.30 ч. на открито в „Стария Добрич" ще може да се разгледа възстановка на „Въоръжение и снаряжение през вековете". Представители на различни клубове, облечени в характерни за епохата дрехи, ще представят и характерно въоръжение. Говорител ще разказва пред публика историята на съответния воин. Участниците са от сдружения за исторически реконструкции - Средновековието представят „Чигот" и „Авитохол", а Възраждането и новото време - „Традиция".
От 19.30 ч. до полунощ в Учебния музей - Възрожденско училище ще има прожекция на исторически филми за Добруджа.
От 9.00 до 24.00 часа може да разгледате изложба „Добруджа в старите картички" и фотоизложба „Старото школо разказва" в Дом-паметник „Й. Йовков".

Какво ще се случва тази Нощ на музеите
netinfo
В Художествена галерия Добрич също са подготвили програма за „Нощта на музеите". Тя започва с Работилница за въображение - 16.00 до 18.00 ч., в партньорство с Българско дружество за защита на птиците. Ще се изработват магнитни картички с тема „Нощни птици".
В 17.00 ч. е официалното откриване на Нощта на музеите - пред галерията с Духов оркестър, Брас Бенд и мажоретен състав от СОУ „Кл. Охридски". От 18.00 до 19.00 ч. на втория етаж ще се състои концерт на ученици от училището - класове класически инструменти и поп и джаз пеене, с участието и на техни преподаватели.
По същото време на първия етаж ще има работилница „Да направим заедно бижу" с Рафаела Рафаелова, млада художничка от Добрич, завършила „Мода" в НХА в София. В 19.30 ч. е откриването на самостоятелна изложба „Магия за любов" с облекла и бижута - авторска изработка на Рафаела Рафаелова.
В програмата следва среща с художника Самуил Стоянов, който ще разкаже за 5-ото Московско биенале и последните си проекти на художника - от 20.30 ч. на втория етаж. След тази среща, започва и последното събитие в галерията за вечерта - в 21.30 - прожекция на филма „Див по природа" на Марин Вулджев /108 мин./, разказващ за приключенията му като алпинист.