Имотът на ветеринарната лечебница в Житен остава държавна собственост
Имотът на ветеринарната лечебница в Житен остава държавна собственост / netinfo

Два незаконни нотариални акта отмени Добричкият окръжен съд. Те са за собственост на имот в село Житен, където се намира ветеринарната лечебница. 44-годишният Ивелин Шопов и 34-годишната Керанка Иванова са обжалвали решение на Районен съд - Генерал Тошево от 16 февруари 2009 г.. Те поддържат тезата, че имотът никога не е бил публична държавна собственост, а е владян от тях от 1996 г., като на това основание през 2006 г. са придобили правото на собственост. Той се състои от дворно място от 760 кв.м и две самостоятелни жилища с площ от 150 кв.м. Двамата оспорват предназначението на сградата за ветеринарна лечебница, която според тях е била разположена на друго място в селото.

Въпросният недвижим имот е актуван по надлежния ред като публична държавна собственост през 2002 г., реши Добричкият окръжен съд. Двамата тошевци не са спазили реда за снабдяване с документ за собственост по отношение на имота, за който вече е бил съставен акт за държавна собственост, счита инстанцията.

Делото бе повдигнато след сигнал от директорът на РВМС - Добрич в Районна прокуратура - Ген. Тошево, че назначеният за селото ветеринарен лекар не може да влезе в имота. Той се ползва от ведомството от 1975 г. и официално му е предоставен от държавата през 1992 г.

Решението на Добричкия окръжен съд може да бъде обжалвано или протестирано пред Върховния касационен съд в едномесечен срок.