Гъши ферми фалират, ако държавата не дотира производството им
Гъши ферми фалират, ако държавата не дотира производството им / Валя Янева

Производители на патешки продукти от Североизточна България алармират, че бизнесът им ще загине, ако държавата не подпомогне бранша със субсидии.

"В момента фермите работят при 15-20% загуба. Основната причина за е високата цена на фуража. Вследствие на сушата през 2007 година фуражните смески се продават с около 60 - 70 процента по-скъпо, докато изкупните цени на продукцията се запазиха в почти същия размер", казва Стоян Пантелеймонов, собственик на гъша ферма в село Стефаново.

България осигурява 15% от световното производство на патешки продукти и е на второ място в света по производство на гъши дроб след Франция. Годишно в страната се отглеждат между 3 и 5 милиона патици. В бранша работят 60-70 производители на патешко месо и гъши дроб, като по-голямата част от тях са средни и малки семейни фирми. 7 са лицензираните кланици.

Повечето от фирмите са задлъжнели към банки и доставчици. Около 4500 семейства могат да останат без препитание при евентуални фалити, заявяват производителите.

От 3 до 5 лева е загубата на стопаните от една патица. Производителят влага 29-30 лева в една бройка, а печели едва около 25 лева, изчислява Пантелеймонов.

За изхранването на едно животно са необходими 17-18 кг. концентриран фураж и 11 кг. царевица в периода на угояване. Един тон фураж струва около 700 лева, а цената на качествената гръцка царевица е около 250 евро/тон. Цените са непосилни за фермерите.

Ако пък се вдигне цената на дроба, бялото месо и бута, които се изнасят в чужбина, ще се изгубят пазарите, обясни Васил Василев, собственик на ферма във Варненско. Би се стигнало до куриоза гъшият дроб, произведен във Франция да стане по-евтин от същия продукт, произведен в България.

В областта на животновъдството се субсидира отглеждането на зайци, кокошки, овце, кози, доплаща се млякото. Единствено при отглеждането на патици няма субсидии или дотации, оплакват се браншовиците.

Те ще настояват пред Министерството на земеделието да се субсидира производството им и да се удължи гратисният период за покриване на изискванията на ЕС от 1.01.2009 до 1.01.2010 година. Според евроразпоредбите всяка ферма трябва да разполага с пречиствателна станция и торище за отпадъчни продукти.

Чуйте репортаж по проблема: