Генерал Тошево и Мурфатлар предлагат нови туристически маршрути
Генерал Тошево и Мурфатлар предлагат нови туристически маршрути / Дарик Добрич

Приключи трансграничен проект за развитие на алтернативни форми на туризъм в  община Генерал Тошево и румънското кметство Мурфатлар. Партньорите от двете страни отчетоха резултатите на съвместна пресконференция в Генерал Тошево.

В рамките на проекта от село Росен до язовир Дрян е изграден над 3 км макадамов път, извършена е реконструкция на туристически информационни центрове в село Красен и Мурфатлар. В района на язовир Дрян и румънския природен резерват "Фантанита" са обособени зони за пикник, поставена е туристическа маркировка.

Генерал Тошево и Мурфатлар предлагат нови туристически маршрути
netinfo
Освен двете пешеходни екопътеки са оформени и два колоездачни маршрута, поставени са рекламно-информационни съоръжения - тотеми в Мурфатлар и Генерал Тошево.

Дейностите са реализирани с идеята да се развитие туристическият потенциал в региона като се популяризира неговото природното и културно богатство. Проектът "Отговорно използване на природните ресурси и насърчаване на устойчивото развитие на алтернативни форми на туризъм" е финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество България-Румъния. Общата му стойност е 1 063 000 евро, от които 833 000 са за българската община.

Генерал Тошево и Мурфатлар предлагат нови туристически маршрути
netinfo
На територията на двете общини има редица туристически обекти, припомниха партньорите. В община Генерал Тошево - родната къща на поетесата Дора Габе и мемориална експозиция в село Дъбовик, училището в село Красен - построено през 1865 година, в което е преподавал писателят Йордан Йовков, Филиповата кръчма в село Красен, язовир Дрян.

Град Мурфатлар е прочут с едноименната марка вино и защитеният от ЮНЕСКО обект "Скалните църкви", в който наред с многото археологични находки са открити и графити с гръцки букви, на глаголица, кирилица и прабългарски руни.

Двете гранични общини наскоро приключиха и друг съвместен проект "Диалог между културите", по който са организирани три фолклорни фестивала, международна фотоизложба, семинари.

Двата проекта са високо оценени от управляващите органи, подчерта кметът на Генерал Тошево Димитър Михайлов. Той обяви, че до 2014 година общината очаква финансиране за още 4 подобни проекта.