Галин Никифоров е номиниран за втори път за наградата ВИК
Галин Никифоров е номиниран за втори път за наградата ВИК / netinfo

Добричкият писател Галин Никифоров е номиниран за втори път за наградата ВИК в конкурса за Български роман на годината. Вчера бяха избрани шестте романа, измежду които ще бъде определен най-добрият за 2008 година. В журито са Милена Кирова, Кристина Патрашкова, Светлозар Игов и Георги Тенев. След близо тричасова за първи път публична дискусия те избраха следните автори и заглавия - по азбучен ред:
Богдан Русев - "Къщата"
Виргиния Захариева - "9 зайци"
Галин Никифоров - "Фотографът"
Захари Карабашлиев - "18% сиво"
Красимир Дамянов - "Дневник на една пеперуда"
Милен Русков - "Захвърлен в природата"

Галин Никифоров, Милен Русков и Иван Голев са единствените автори, които са номинирани два пъти за наградата ВИК в различни години. Галин Никифоров има признанието на журито и през 2007-ма за предишната си книга "Добро момче", която обира овациите на критиката, а е номинирана и за друга национална награда - Хеликон. В нея наглед познатата ситуация - мъж, заседнал в асансьор, е превърната в напрегнат психологически екшън от автора, който демонстрира чудесно познаване на асансьорната техника и човешката душа едновременно. За последното заглавие на Никифоров - "Фотографът: Obscura Reperta" /латинската фраза от заглавието означава "тъмни открития"/ , което излиза 4 години след "Добро момче", Деян Енев пише в "Монитор", че е българският отговор на Дан Браун. Това е история за стремежа към недостижимото в изкуството и докъде може да стигне човек в преследването на собствените си естетически търсения, казва самият писател за творението си. Според Енев, Никифоров е решил да мери сили направо на световната стъгда за бестселъри, защото романът е взривоопасна готическа смес от католически орден, криещ страшна тайна за членовете си, африкански магически текстове, извратен милионер и всичко това на фона на невероятни познания в областта на фотографията, керамиката и алхимията.

Пожеланието на Енев "Фотографът" да се превърне в един от тазгодишните ни бестселъри и много скоро да пресече границите ни, съвпада и със замисъла на Галин Никифоров. Не мога да ви предложа да чуете интервю с него, защото той не дава интервюта. Тук можете да прочетете все пак какво ми каза писателят в краткия ни разговор по телефона. Не обичам да говоря за себе си, защото няма какво да се каже и е нескромно, смята той. За книгата ми можете да кажете всичко, нека хората я четат и им е интересно. Авторът сподели с мен, че това е първото му заглавие /има още 3 издадени романа/, което според него заслужава да излезе извън пределите на страната и да бъде преведено, което не му се е случвало досега. Попитах го не е ли получавал предложения за филмиране на някой от романите, тъй като сюжетите са доста кинаджийски - и на "Умерено нежно", който излиза със стипендия на фондация Развитие, а особено "Добро момче", който според мен досега Холивуд би глътнал и направил от него много качествен екшън, а Галин Никифоров би могъл вместо в Добрич да си живее на някой тропически остров. Не, нямам засега такива предложения, каза ми писателят и поясни, че така или иначе всички права върху книгите му са на съответните издателства и би трябвало те да търсят такива контакти и бъдещи развития. Неговата работа е да пише.
Галин Никифоров ми сподели, че за него е от значение тази втора номинация за наградата ВИК и това е все пак чест и признание. На въпроса ми работи ли върху нещо ново, той не отговори ясно, признавайки, че е суеверен и каквото има да става, ще стане и някой ден хората ще го видят на бял свят. Но работи - да, уверявам ви.

Опитах се в това преразказано интервю да хвърля малко светлина върху Галин Никифоров, който не идва на събиранията на поетите и писателите, както и на премиери и други събития, но си живее и работи в Добрич. Той е на 41 години и явно е най-печелившият и интересен съвременен добрички автор на национално ниво. Деян Енев, а не кой да е, дори го нарича "зрял майстор" на словото.

Тепърва предстои да се реши кой от тези шест романа избрани между 60 за 2008-ма година ще спечели наградата на фондация "ВИК", която е 10 000 лева и превод на книгата на английски език. Церемонията по обявяването на "Роман на годината" ще бъде през ноември. Дотогава, на сайта на фондацията ще може да се гласува за номинираните шест романа и така ще бъде определен победителят в категорията "награда на публиката", която е 1000 лв. Така че - давайте, прочетете романа на Галин "Фотографът" и го подкрепете! Нали сме силни в това.