Галатея Ханджиева: Правораздаването в Окръжен съд е на много високо ниво
Галатея Ханджиева: Правораздаването в Окръжен съд е на много високо ниво / Дарик Добрич
Галатея Ханджиева: Правораздаването в Окръжен съд е на много високо ниво
76860
Галатея Ханджиева: Правораздаването в Окръжен съд е на много високо ниво
  • Галатея Ханджиева: Правораздаването в Окръжен съд е на много високо ниво

Бързо, качествено и прозрачно правораздаване е основната задача пред новия председател на Окръжен съд Добрич Галатея Ханджиева. Тя бе представена официално на медиите от бившия ръководител Енчо Енчев. Ханджиева не предвижда някакви съществени промени в работата на съда, на който от 10 години е зам.-председател. Тя ще има двама заместници - Адриана Панайотова, която ръководи Търговското отделение и още един съдия, който още не е избран и ще отговаря за Наказателното отделение.

Ханджиева заяви, че в Окръжен съд Добрич правораздаването е на високо ниво и няма противоречиви практики по идентични казуси - нещо, за което е често критикувана съдебната система. Определи колегите си като изключителни професионалнисти и много етични, и каза, че разчита на тях. Кандидатирах се за поста, защото познавам работата и имам самочувствие, че мога да се справя със задълженията на председател, каза тя.

Попитана одобрява ли системата за избор на съдебни заседатели на партийно-квотен принцип, Ханджиева припомни, че е граждански съдия и не познава наказателното производство, но не смята, че това е правилният начин на подбор, защото поставя под съмнение независимостта. Според нея изборът следва да е единствено на база лични качества. Промените в схемата обаче следва да дойдат от законодателите, не от съдебната система, тя не може да влияе, смята председателят на съда.

Според Енчо Енчев можем да се радваме, че в последните години ги няма тежките производства по престъпления като убийства, отвличания, действия на групировки и др., които са гледани в годините 1996-2002-а. Забелязва се и че в Окръжен съд - Добрич се издават все повече оправдателни присъди, което бившият председател обясни с пенсионирането на опитни прокурори, както и разтурването на следствието. В дознанието са влезли нови необучени хора, а бившите следователи са станали прокурори и съдии. Това води до не дотам стабилна подготовка на обвинителните актове, които влизат в съда и заради това няма осъдителни присъди. Енчев се надява, че с времето тези специалисти ще се усъвършенстват.

Чуйте повече от Галатея Ханджиева в аудиофайла.