Епидемиологичната обстановка по Добруджанското Черноморие е спокойна
Епидемиологичната обстановка по Добруджанското Черноморие е спокойна / Деян Герговски
Епидемиологичната обстановка по Добруджанското Черноморие е спокойна. От началото на август до сега РЗИ-Добрич е регистрирала 12 чревни и 3 въздушно-капкови инфекции и като цяло оценката на здравните инспектори е за нормална обстановка. РЗИ е изследвала 60 проби от морската вода в зони за къпане, като всички отговарят на здравните изисквания. 169 броя са пробите на води от басейни за къпане, от които при 21 е установено, че не отговарят на здравните изисквания.

Данните са изнесени на заседание във варна на Координационния център, създаден за летния сезон.

От ОД на МВР Добрич докладват, че на територията на морските районни управления – Албена, Балчик, Каварна и Шабла, са проведени 4 специализирани полицейски операции и съвместни проверки от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност”, служители на морските РУ, служители от ПБЗН, представители на БАБХ и НАП. Проверени са общо 53 търговски обекти – предимно питейни и увеселителни заведения. От служителите на ПБЗН, на БАБХ и НАП са съставени Актове за установяване на административно нарушение, предписания, протоколи и доклади за установените нарушения. В хода на проверките е образувано 1 досъдебно производство по чл.234 ал.1 от НК – за нарушения при акцизни стоки, продажба на домашен алкохол.

Дирекция „Инспекция по труда“ – Добрич е извършила 57 проверки в 57 обекта с 607 заети в тях лица. При контрола е установен 1 работник без сключен писмен трудов договор. Няма установени чужди граждани, работещи без разрешен достъп до пазара на труда в България. Не са засечени и непълнолетни, работещи без издадени от „Инспекция по труда“ разрешителни.

Трудовите инспектори са установили 17 нарушения по законосъобразния режим на спазване на работното време, 2 нарушения по заплащането на труда и др.