Екстрадират поляк за сводничество
Екстрадират поляк за сводничество / ThinkStock/Getty Images
Окръжен съд - Добрич допусна предаването на 41-годишен поляк на властите в родината му за изтърпяване на постановена срещу него ефективна присъда за сводничество, сутеньорство и грабеж. Полският гражданин Томаш П. е бил осъден от Районния съд във Варшава на 3 години затвор, като присъдата  му е влязла в сила през февруари 2012 година. Задържан е на 11 септември т.г. в курорта „Албена“ с Европейска заповед за арест /ЕЗА/, издадена от полските власти на 29 май 2017 година.

По време на съдебното заседание в Окръжен съд - Добрич 41-годишният поляк обясни, че живее в България от 2 години, като през цялото време е пребивавал в село Оброчище заедно със съпругата и детето си. Той посочи, че тук много им харесвало и искали да получат българско гражданство. Мъжът отказа да даде доброволно съгласие да бъде предаден на полските власти и отправи молба да изтърпи присъдата си в България.

Като причина той посочи, че е бивш полицай и като такъв в Полша ще трябва да търпи наказанието си заедно с хора, които навремето е арестувал.

Адвокатът му пледира за прилагане на разпоредба от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, според която Окръжният съд може да откаже изпълнение на ЕЗА, ако исканото лице живее или е постоянно пребиваващо в България и наказанието му бъде изпълнено на наша територия. Според защитника, с оглед продължителното пребиваване у нас, полякът се явява чужденец «живеещ» в страната.

Задържаха под стража поляк, издирван за сводничество


Съдебният състав обаче намери, че няма основания да откаже предаването на полския гражданин. При постановяване на решението си съдът отчете, че Томаш П. не е придобил българско гражданство, нито е в процедура за това. Магистратите посочват, че по силата на българското законодателство, притежаваната от Томаш П. полска лична карта е гарантирала законността на пребиваването му у нас в рамките на 3 месеца, а той не е подал заявление за получаване на Удостоверение за продължително пребиваване.Тези обстоятелства указват на съда, че присъствието на полския гражданин в страната е противозаконно, а това изключва прилагането на исканата от защитата разпоредба от ЗЕЕЗА.

До фактическото му предаване в Полша той ще остане с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Решението на Окръжния съд подлежи на обжалване и протест в 5-дневен срок пред Апелативен съд-Варна.