Задържаха поляк издирван за сводничество
Задържаха поляк издирван за сводничество / Дарик Добрич
Окръжен съд - Добрич наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 41-годишен поляк в изпълнение на Европейска заповед за арест. Тя е издадена от съда във Варшава с искане за задържане и предаване на полския гражданин Томаш П. Той трябва да изтърпи постановена срещу него ефективна присъда. Мъжът е бил осъден в родината си на 3 години лишаване от свобода за сводничество,  сутеньорство и грабеж. Присъдата е влязла в сила през февруари 2012 година. Мъжът е бил задържан на 11 септември т.г. в курорта „Албена“.
 
Пуснаха от ареста обвинена в убийство на бившия си мъж

Пред съда полякът обясни, че живее в България от 2 години, като пребивава в село Оброчище. Той отправи молба да не бъде екстрадиран в Полша, а да изтърпи наказанието си тук, като изрази готовност да се откаже от полското си гражданство и да приеме българско, защото тук се чувствал по-спокоен. Мъжът заяви, че сам е отишъл в полицията, веднага след като разбрал, че е издирван от полските власти и няма намерение да се укрива.
 
Води се разследване срещу мъж от Дупница за незаконно притежание на оръжие и боеприпаси

Окръжният съд обаче взе спрямо полския гражданин най-тежката мярка за неотклонение, която съгласно Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест в случая е безусловно задължителна. При постановяване на съдебния акт беше отчетен и фактът, че Томаш П. умишлено е напуснал пределите на родината си преди приключването на наказателното производство срещу него, осуетявайки изпълнението на наложеното му наказание. Определението на Окръжен съд -Добрич подлежи на обжалване.