Македонец застава пред съда за незаконно пренасяне на цигари през граница
Македонец застава пред съда за незаконно пренасяне на цигари през граница / / ThinkStock/Getty Images
Състав на Варненския апелативен съд измени от „задържане под стража“ в „домашен арест“ мярката за неотклонение на Карине Колева, убила преди 3 години бившия си съпруг Михаил К., който е баща на детето й. Съдът уважи молбата на подсъдимата, която вече три години търпи най-тежката мярка за процесуална принуда, без да има влязла в сила присъда.
 
През октомври 2015 година Варненският откръжен я осъди за убийство, извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана, като й наложи наказание от година и половина затвор и 3500 лв. обезщетение за близките на убития. Присъдата бе отменена от втората съдебна инстанция през февруари тази година, когато Варненският апелативен съд призна вината на подсъдимата за умишлено убийство и присъди на Колева 7 години затвор при първоначален строг режим. Беше увеличен и размерът на обезщетението от 3500 лв на 20 000 лева.
 
Потвърдиха присъда на добричлийка, участвала в телефонни измами

Със свое решение от август 2017 година ВКС отмени 7-годишната присъда на Варненския апелативен съд, с която подсъдимата бе наказана за умишлено убийство, както и увеличения размер на присъденото обещетение. Върховният съд върна делото за ново разглеждане от друг състав на въззивната инстанция.
 
При новото разглеждане на делото Варненският апелативен съд ще подложи на въззивен контрол отново присъдата на ОС-Варна от година и половина затвор, с която Карине Колева бе призната за виновна в убийство при превишаване пределите на неизбежната отбрана. Апелативният съд във Варна намери, че отменителното решение на ВКС и продължителният 3-годишен срок на задържане под стража, които търпи Колева, са основание да бъде изменена мярката й за неотклонение в „домашен арест“.
 
Окръжен съд-Бургас постанови условна присъда за двойна смърт на пътя

Подсъдимата се познавала и съжителствала с убития мъж от 20 години, като през 2008 година сключили граждански брак. 6 години по-късно се развели, но продължили ежедневните си контакти, които най-често били свързани с употребата на големи количества алкохол. В последните месеци поради липса на работа двамата събирали от казаните в квартала различни неща, които предавали на вторични суровини и с получените пари си купували храна и алкохол, които консумирали заедно. Много често след такива запои между тях избухвали скандали. В късния следобед на 12 септември 2014 година, след като се почерпили добре двамата отново се скарали. Шумният и бурен скандал бил чут от съседите. Малко след 20.00 часа същата вечер Колева се обадила на телефон 112, представила се бащиното й име и заявила, че мъжът й се е прибрал отвън намушкан три пъти. Пристигналите на място полицейски органи и медицинския екип установили смъртта на 62 годишния Михаил, прободен с нож на 4 места в торса. Единият от ударите в областта на предмишницата бил фатален и засегнал жизненоважни органи.