Държавният оркестър на Татарстан спечели Гран При на Фолклор без граници 2010
Държавният оркестър на Татарстан спечели Гран При на Фолклор без граници 2010 / Дарик Добрич
Държавният оркестър на Татарстан спечели Гран При на "Фолклор без граници" 2010
30600
Държавният оркестър на Татарстан спечели Гран При на "Фолклор без граници" 2010
  • Държавният оркестър на Татарстан спечели Гран При на "Фолклор без граници" 2010

Държавният оркестър от народни инструменти на Татарстан от град Казан получава голямата награда на 10-я Международен младежки фестивал-конкурс "Фолклор без граници" Добрич - Албена 2010. Това съобщи международното жури на специална пресконференция. Композиторът от Добрич Петър Крумов сподели, че съставът се състои от 60 души, но е идеално подреден като баланс и брой инструменти, музикантите са равностойни, а солистите - блестящи. Наградата му се връчва и за "прекрасна авторска намеса в музиката". Диригент на оркестъра е Анатолий Шутиков, който е народен артист на Русия.

Сред наградените са оркестърът на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, както и солисти от висшето училище. Отличени са и възпитаниците на СОУ "Кл. Охридски" в Добрич - Иван Динков и Борислав Георгиев, Живко Василев от Националното училище по изкуствата "Добри Христов" - Варна. Адмирациите на журито получи школата на Николай Докторов от Варна, която демонстрира над 35 кавалджии, които, според председателят проф. Милчо Василев, ще захрани с такива музиканти родната сцена за десетки години напред.

Държавният оркестър на Татарстан спечели Гран При на "Фолклор без граници" 2010
netinfo
Фестивалът "Фолклор без граници" израства, обобщиха от журито, като подчертаха, че юбилейното издание е било особено тържествено. Той излиза и извън залите, като за това е спомогнало изключително дефилето на 5 танцови състава по пешеходната зона на Добрич.

Наградените можете да чуете след 17.00 ч. в концертна зала "Добрич", когато е закриването на фестивала и галаконцертът на лауреатите.

В прикачения звуков файл проф. Милчо Василев споделя впечатленията си за 10-то издание на "Фолклор без граници".