ДТ Й. Йовков
ДТ Й. Йовков / Дарик Добрич - архив
Драматичен театър "Йордан Йовков" чества днес своята 90-годишнина. Тя ще бъде отбелязана с представление на "Преспанските камбани" от Димитър Талев, постановка на режисьора Стефан Спасов, с участието на Мария Гинкова, Валентин Андреев-Рафе, Димитър Петров, Мария Генова, Пламен Маринов, Филип Янев, Стефан Сърчаджиев, Татяна Христова, Мила Боянова, Красимир Демиров. Спектакълът започва в 19.00 часа на голяма сцена.

В днешния ден ще бъде именувана и камерната зала на театъра. Тя ще носи занапред името на основателя му - Атанас Попов - образован добруджанец, завършил изящни изкуства и философия, учител, режисьор, актьор, дълги години директор на театъра. Драматичният театър е създаден през 1928 година.
 
На 90-годишнината е посветен есенен театрален сезон на Драматичен театър „Йордан Йовков”, който започна в края на септември с премиерата на постановката „Службогонци”. На 8 октомври се игра спектакълът „Гераците”, а на 11 и 12 октомври – „Преспанските камбани", представление, специално направено за годишнината.
Салонът ще бъде закрит на 15 октомври с „Редки тъпанари”  - авторски спектакъл на Теди Москов в Драматичен театър "Сава Огнянов" Русе, с участието на Мая Новоселска, Александър Сано, Явор Бахаров и дрги.