Гераците
Гераците / ДТ
Драматичен театър "Йордан Йовков" Добрич представя премиерно своя нов спектакъл - "Гераците" от Елин Пелин. Първите срещи с публиката са на 18 и 26 октомври от 19.00 часа в голяма зала. С представлението се отбелязват 90 години от създаването на театъра и 140 години от рождението на писателя Елин Пелин.

Постановката е на Стефан Спасов, сценографията на Димитър Митев, звукова среда и мултимедия - Красимир Янев. Участват Валентин Андреев - Рафе, Мария Гинкова, Радомир Андонов, Пламен Маринов, Любов Николова, Красимир Демиров, Татяна Христова, Владимир Трендафилов, Мария Генова, Стефан Сърчаджиев, Мила Боянова, Димитър Петров и малкият Йоан Деянов.

Ролята на стария Герак се изпълнява от актьора Валентин Андреев - Рафе, който е от 30 години на добричка сцена, роден е в Перник, играл е във Видин, София и други градове. Пред Дарик той каза, че работата по "Гераците" е била трудна, продължила е над месец и половина, но за целия екип на театъра е голямо вълнение и с трепет очакват срещата с публиката. Според него постановката се е получила добре. Това е втората адаптация по българската повест, която се поставя на добричка сцена, предишната е била дело на Любомир Малинов - преди над 20 години. По думите на Рафе, новата версия се отличава много от предишната. Режисьорът се е откъснал от битовизма на епохата и е разгърнал човешките отношения, като средата е предадена без много детайли. "Елин Пелин е голям майстор на словото и повестта му е велика, изпълнена с тъга, която заразява всички", казва актьорът и се надява "Гераците" да бъдат силно заглавие в афиша на Драматичен театър "Йордан Йовков" Добрич и с него да обиколят толкова сцени, колкото с най-успешното си в близката история досега - "Зорба гъркът", поставено от същия режисьор. Оптимизъм за бъдещето на трупата вдъхва и наличието на няколко млади актьори, които играят пореден сезон в Добрич.

За постановката си, режисьорът Стефан Спасов казва: "Гераците” е сред най-сполучливите художествени документи на едно променливо време – началото на ХХ век., когато в следосвобожденска България започват да възникват новите икономически отношения. Зависимостта от парите става все по-голяма, градът започва да расте заедно с изкушенията в него, а селото се обезлюдява и връзката със земята се къса. Любовта в дома на Герака не издържа под напора на тези промени, децата го предават и семейството му се разпада....
В днешно време тези промени са още по-агресивни и рефлектират в личния ни живот още по-дълбоко. Любовта абдикира, децата не могат да запълнят липсата на смисъл и нуждата ни от упование, а дяволът, усетил нашата слабост, отваря бакалница в душите ни и търгува с доброто и злото".