Бранимир Ханджиев
Бранимир Ханджиев / Дарик Добрич
Дарението включва още документи и книги от семейния архив, свързани с историята и развитието на града
Документи и книги от семейния си архив, свързани с освобождението и развитието на Добрич, дари добруджанецът Бранимир Ханджиев на Регионалния исторически музей /РИМ/. Дарението включва около 20 уникални снимки, запечатали посрещането на българската войска в Добрич на 25 септември 1940 година. Те са правени и съхранени от бащата на дарителя - д-р Тодор Ханджиев, дългогодишен училищен лекар и общественик.  
 
Бранимир Ханджиев дарява и други фотографии и книги за историята и развитието на Добрич. Интерес представлява слово по случай 85-ата годишнина на баща му, написано от известния добруджанец Любен Бешков. В словото има редица интересни дати и факти за Добрич и за местното културно общество по време на румънската окупация.

Семеен албум разказва за Освобождението на Добрич преди 75 години

„25 септември беше голям празник в нашия дом, въпреки че официално датата не се отбелязваше. Ние обаче говорехме много за тези събития, в нашия дом се събираха приятели на баща ми и казваха: „Дай да видим албума!” И той вадеше снимките. Преди няколко години реших, че трябва да ги даря. Направих опити да се свържа с местната власт, но не се получи. Тази семейна ценност трябва да отиде в РИМ.  Нямам претенциите за някакво серизно дарение, но документите са много ценни”, сподели Бранимир Ханджиев.

Вижте колекцията от исторически снимки тук

Изключително интересни са две от снимките - с поетесите Дора Габе и Елисавета Багряна, облечени в униформи на български войници, които седят в джип с човек от новата българска администрация.

Бранимир Ханджиев припомни, че преди около 35 години баща му подарил на РИМ копринена бяла кърпичка, везана на ръка, с лика на Караджата. Такива кърпички жените закичвали на конете на българската войска при влизането й в Добрич.  

Други снимки в дарението са на първия детски летен лагер в Балчик през 1935 г., снимка с посвещение на д-р Ханджиев от професор Асен Златаров, снимка на първото колоездачно дружество в Добрич от 1905 година, фотоси от откриването на курорта Русалка и др.