Семеен албум разказва за Освобождението на Добрич преди 75 години
Семеен албум разказва за Освобождението на Добрич преди 75 години / Бранимир Ханджиев, личен архив

Исторически снимки от освобождението на Добрич от румънска власт през 1940 година пази в семейния си албум Бранимир Ханджиев. Снимките са правени и събирани от неговия баща д-р Тодор Ханджиев - един от добруджанските интелектуалци, които по време на румънската окупация работят за запазване на връзката с България.

Д-р Тодор Ханджиев е бил училищен лекар, общественик, основател на т.н. Добруджански народен университет в Добрич, организирал серия от беседи с известни българи по време на румънската окупация. По покана на д-р Ханджиев в Добрич е гостувал проф. Асен Златаров.

"Той беше човек, който много сериозно се отнасяше към историческите факти, свързани с Добрич и развитието на Добруджа. Преди години, в периода, когато 25 септември не се отбелязваше официално, денят беше повод да гледаме албума вкъщи и тогава чух много разкази за този голям момент, за този изключително ценен ден за Добрич и за обединението на България", разказа пред  Дарик Бранимир Ханджиев.

Историческите снимки са запечатали посрещането на българската войска в Добрич на 25 септември 1940 година, радостта на местното население, облечените в български военни униформи поетеси Дора Габе и Елисавета Багряна, които участват в тържествата в града. Заснети са плакатите "Да живее царят освободител Борис III", "Да живее целокупна България". На фотографиите се вижда как хората са изпълнили улиците, по които преминават войските, облечените в носии добруджанки, между които са майката и лелята на Бранимир Ханджиев.

"Това е една семейна ценност, която сме предлагали на различни институции, за да стане достъпна до по-широка публика, но за съжаление засега няма интерес", каза Ханджиев като подчерта, че до 9 септември цялата колекция е била изложена в Мъжката гимназия в Добрич.

Бранимир Ханджиев е роден в Добрич, живее в столицата, работи в БСК, където оглавява  дирекция "Международни организации и програми". Споделя, че се гордее с добруджанския си произход и иска да се знае повече за историята на Добруджа и Добрич.

Той съхранява и записи на своя баща, в които се говори за достойнствата на добруджанци, за известни личности от Добрич, за освобождението през 1916 г. и през  1940-та година, за живота на българските студенти в Букурещ, където е завършил и д-р Тодор Ханджиев.

Добрич е под румънска власт в периода 1913-1916 и 1919-1940 година. След подписването на Крайовския договор на 7 септември 1940 година Южна Добруджа се възвръща към България. Българските войски влизат в Добрич  на 25 септември  и затова този ден е обявен за официален празник на града. 

Споделяме с Вас колекцията от исторически снимки тук.