Добрич празнува 24 май
Добрич празнува 24 май / Дарик Добрич - архив

С празнична литургия в храм “Свети Георги” от 9.00 часа започва отбелязването на Деня на славянската писменост, българската просвета и култура в Добрич. Ще бъде отслужен благодарствен молебен, посветен на светите равноапостоли Кирил и Методий.

Празничната програма, посветена на 24 май ще стартира официално в 10.00 часа на площад “Свобода”. Гост на откриването ще бъде зам. министърът на образованието, младежта и науката Петя Евтимова. На площада ученици от добричките училища ще възпроизведат ритуала за предаване на знамената на училищата от випуск 2011/2012 на випуск 2012/2013 година. Традиционното празнично шествие, преминаващо през централната улица на Добрич, ще бъде предвождано от 100-годишна икона на светите братя Кирил и Методий. В него ще участват ученици, педагози, културни дейци и студенти.

3488 ученици от Добрич ще носят отличителни ленти с надпис “Отличник”. Свидетелства за завършен първи клас ще получат 784 деца. Празникът ще продължи с художествена програма от 11.00 часа на площад “Свобода” с участието на ансамбъл „Добруджа” и танцова студия „Добруджа”.

От 11.00 часа на младежката площадка в Градския парк добричлии и гостите на града ще бъдат поздравени от възпитаници на Сдружение „Ръка за таланта”, вокалните групи „Славейче” и „Звънче”. Програмата продължава от 16.00 часа на младежката площадка с концерт на Представителния Духов оркестър. Празникът ще бъде закрит с концерт от 18.30 часа на площад “Свобода” с участието на поп-рок индивидуални изпълнители и състави.

Два празнични базара ще работят за добричлии и гостите на града от 10.00 до 20.00 часа. Пред храм “Свети Георги” ще бъде разположен базар на книги и картини на добрички творци. В Градския парк ще работят атракционни съоръжения, лунапарк и детски кътове. Там е организиран и търговски базар.