Захари Стоянов и Мустафа Мехмедалиев от клуб Хищник
Захари Стоянов и Мустафа Мехмедалиев от клуб Хищник / Дарик Добрич
Двама добричлии заеха най-високите места на стълбичката на победителите в световен шампионат по канадска борба в Будапеща, Унгария. Мустафа Мехмедалиев завоюва златен медал, а Захари Стоянов, който е и негов треньор – сребърен. Двамата са състезатели на Клуб „Хищник“ от Добрич и са се класирали за участие в световното първенство, след като са спечелили републикански титли.
 
Победата им в турнира в Унгария е в категория до 85 кг за хора с увреждания на горните крайници. Захари Стоянов е дългогодишен състезател с много призове от различни първенства. За Мустафа Мехмедалиев това е втори световен турнир. Той тренира канадска борба от две години. „Исках да стана републикански шампион и станах, след това пожелах и световна титла и ето че я завоювах“, каза той. Отдават успеха си на упоритостта, многото тренировки и по-добрата организация на турнира. „За разлика от преди, вече има обособена категория за хора с увреждане на горните крайници, което ни позволи да се спечелим“, отбелязва Стоянов, „досега мерихме сили с такива, които реално нямат нашите затруднения и не бяхме равнопоставени.“ В същото време те не се чувстват хора в неравностойно положение, тъй като смятат, че постиженията им ги правят достойни членове на обществото. "Искаме хората да гледат на нас като равни, не като недъгави", отбелязва Мустафа.
 
Двамата благодарят на хората, дарили средства за пътуване, престой и режийни за участието в Будапеща. Основен спонсор на борците от Добрич са братя Алексиеви. Стоянов и Мехмедалиев казват, че се надяват и други да вземат присърце техните усилия и да се популяризира спортът сред повече хора. Те смятат, че повече подкрепа може да се очаква и от Общината, след като с името си прославят града. Отбелязват, че такава получават техни колеги от други градове, без да са шампиони.
 
В клуб „Хищник“ всички са добре дошли, кани Стоянов. Спортът е важен, дава много и не бива човек да се отказва при най-малката трудност, когато започне, подчертава състезателят. Той споделя, че повечето младежи, които идват в базата, напускат след няколко тренировки, като им стане по-тежко, което се дължи на слаб характер и липса на възпитание. В клуба сега спортуват 12 души, които се събират в база, предоставена от Общината, на ул.“Иван Хадживълков“.

Стоянов и Мехмедалиев заминават за участие в надпреварата "Воля за победа" в Кърджали на 23 септември. А в по-далечен план, се готвят за Параолимпиадата 2024 г., за която победите в европейски и световни турнири им осигуряват точки.