Добрич - домакин на кръгла маса за силанизацията
Добрич - домакин на кръгла маса за силанизацията / dariknews.bg

В Добрич ще се проведе кръгла маса във връзка с реализацията на Националната програма за профилактика и извършване на безплатно силанизиране на първите постоянни зъби на деца от 6-8 годишна възраст, която се организира за четвърта поредна година в страната ни. Форумът ще се проведе в конферентната зала на комплекс ”Изида” от 15.00 часа, съобщава д-р Божанка Атанасова - областен координатор на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0-18 годишна възраст.

Националната програма се провежда поради високата заболеваемост от кариес и неговите усложнения при децата от цялата страна. Целта на кръглата маса е да се популяризират всички мерки и средства за профилактика. Една от тях е силанизацията, която се извършва безплатно от 19 септември до 20 ноември. Успехът на Програмата зависи много от комплексния подход и грижи от страна не само на Българския зъболекарски съюз, но и на държавата, общините, ръководствата на училищата и детските градини, за да достигне тази информация до родителите, които със своите деца да посетят стоматологичните кабинети, включени в програмата. За Област Добрич кабинетите са девет - пет в рамките на града и още четири в Каварна, Генерал Тошево,Тервел и Балчик.

Участие в кръглата маса в Добрич ще вземе председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов, заместник-председателят н Съюза и координатор на програмата за профилактика на оралните заболявания при деца д-р Николай Шарков, ръководителят на екипа за силанизиране д-р Виктория Жекова.

За участие в разговорите по проблемите на оралното здраве на децата са поканени още представители на общинската администрация, Регионалвата здравна инспекция, Образователния инспекторат, ръководители на училища и детски градини, както и медицинските сестри от учебните заведения.