До 30 дни решават искове на Гаич срещу държавата
До 30 дни решават искове на Гаич срещу държавата / netinfo
В 30 дневен срок Добричкият окръжен съд ще се произнесе по гражданското дело срещу държавата, заведено от бизнесмена Миролюб Гаич и съпругата му Живка Гаич, съобщават от съда.  Двамата съдят Окръжна следствена служба – Добрич за причинени имуществени вреди на стойност над 16млн. лв. и неимуществени вреди в размер на 40 хил. лева.

През септември 2005 г. те заведоха искове за вреди срещу Окръжна следствена служба – Добрич по Закона за отговорността на държавата и общините. Двамата като собственици на „Югоагент експорт - импорт” ООД претендират за загуби и пропуснати ползи на дружеството от дискредитирането на личността на Гаич след ареста му. Бизнесменът беше задържан в края на 1995 г. и престоя в следствения арест близо три месеца във връзка със започнатото срещу него разследване за измама и присвояване в големи размери. Миролюб Гаич бе признат за виновен  през февруари 2008 г. от Районен съд - Добрич, който му наложи наказание от 4 години „лишаване от свобода”. По-късно той беше освободен предсрочно.

Въпреки това бизнесменът е подал молба до Главния прокурор за възобновяване на наказателно дело. По тази причина той поиска писмено от Добричкия окръжен съд да спре делото по гражданския му иск срещу следствието. Гражданският съд обаче отхвърли искането на Гаич за спиране на производството като неоснователно и даде ход по същество на делото по исковете срещу държавата.

Представителят на Окръжна следствена служба пледира да бъдат отхвърлени претенциите на бизнесмена и неговата съпругата.

От Окръжна прокуратура - Добрич, също настояха исковете на Гаич да бъдат отхвърлени, защото той е бил признат за виновен и е изтърпял присъдата по наказателното дело за измама на вложителите.

Според прокурора с днешното искане за спиране семейство Гаич се опитва да протака гражданското дело с цел да печели време и отлага разноските, които ще трябва да плати на държавата, ако го загуби.